donderdag 27 augustus 2015

Een groen drieluik

Met deze foto daagde Edith Blog Edith mij op geheel eigen wijze uit voor #BlimageNL. Wat dat is? Tja, even googlen, net als ik gedaan heb ;-)
Voor mij een mooie aanleiding om eindelijk de stap te zetten een keer een blog te schrijven... een groentje ben ik dus eigenlijk. We zullen zien of het direct de laatste wordt, heb daarom maar deze veilige titel voor mijn blog gekozen...Edith heb ik al een hele tijd niet 'live' gezien. Een aantal jaren geleden troffen we elkaar in een landelijk overleg. Het soort van landelijk onderwijsoverleg waarvan je weet en gelooft dat het goed is dat het er is, waar je ook solidair naar toe gaat. Meestal, of meestal niet. Maar dat laatste lag aan mij. Kwestie van prioriteiten, willen investeren en dus keuzes maken. Daar moest ik aan denken toen ik bovenstaande foto zag. Een oude kast, ongetwijfeld liefdevol gemaakt door Edith's vader. Nu opnieuw uitgevonden en in het antiekgroen gezet. Ook weer vol aandacht, opnieuw eigen gemaakt door te kiezen om aan de slag te gaan. Er niet voor weg lopen en het zeker niet bij het oude te laten.Nog langer kijkend, zag ik een groen drieluik in de panelen. Verleden, heden en toekomst? Het vorige schooljaar, deze die voor mij net weer is begonnen. En wat er allemaal moet. Want we denken in het onderwijs vaak in schooljaren. En in wat we af moeten hebben voor de kerst. En we zeggen er dan bij, vergis je niet want kerst, dat is het zo... En dat is dan reden om nog meer te willen en sneller. En ik doe daar dan dapper aan mee. Met strategische beleidsplannen, managementrapportages en jaarverslagen. Het leidt er ook toe dat we niet in het 'nu' zitten. Wat is er NU belangrijk, in de groep en in het team?En wat nou als we het dit jaar eens anders doen in het onderwijs? Breder kijken, iets langer verschillende perspectieven overwegen en niet zo jakkeren? En tegen echt belachelijke tijdrovende verplichtingen die kinderen en teams echt niet verder helpen gewoon 'nee, nu even niet!' te zeggen. Mooi voornemen toch? Als we het samen proberen wordt het vast een mooi nieuw schooljaar, Edith.
Als uitdaging voor @SylviaVeltmaat en @KarinvanWeegen: drie keer breder kijken.
De horizonverbreding op Papendal voor kids die naar de Arnhemse Weekendschool #LeukomteLeren gaanDe sfeer van een ontspannen zomeravond die ik graag nog even vast wil houdenen deze geur met persoonlijke noot
Geen opmerkingen:

Een reactie posten